תזונה בהריון
הריון הוא תקופה מיוחדת שבמהלכה בתוך הגוף שלך, ביצית מופרית הופכת לתינוק. כשהתינוק שלך יהיה מוכן להיוולד, הוא ישקול בממוצע כ – 3.3 קילוגרמים שהתפתחו ברחמך בתשעת החודשים שקדמו ללידה. נשאלת השאלה – מה תהיה תזונה שתעזור לתינוק שלך להתפתח היטב במהלך ההריון?
גייסנו את ד"ר נגר כדי לסכם לנו את עיקרי הדברים, והנה כמה נקודות שחשוב שתכירי:
האם את אוכלת בשביל שניים?
חשוב לדעת: כוח החיים שהעובר שלך מביא איתו יאפשר לו לקבל מהגוף שלך את כל אבני היסוד החשובות להתפתחות שלו. כל זמן שאת בריאה בדרך כלל, אוכלת היטב ולא סובלת מחסרים תזונתיים משמעותיים, הוא כנראה לא יסבול ממחסור. ביחד עם זאת חשוב לדעת שהמנגנונים הטבעיים ששומרים על העובר שלך יספקו לו את חומרי התזונה שאת צריכה על חשבונך, ואם לא תדאגי לאכול בריא – ייתכן שהגוף שלך יסבול מחוסרים, ולאחר מכן גם העובר שלך. לכן, את בהחלט לא אמורה לאכול "בשביל שניים", אבל כדאי שתקפידי על תזונה מאוזנת, בריאה ועתירת רכיבים תזונתיים בריאים.
כמה לאכול?
בשליש הראשון את לא זקוקה לתוספת קלורית. בשליש השני, בהריון של עובר אחד מומלץ להוסיף עד 350 קלוריות ליום (בהריון מרובה עוברים כדאי להתייעץ עם איש מקצוע ובהחלט להוסיף יותר קלוריות לצריכה היומית שלך), ובשליש השלישי נדרשת תוספת של כ – 450 קלוריות ליום.
איך תבחרי מה לאכול?
הנה כמה כללי אצבע שיעזרו לך לבנות את הארוחות שלך:
- אכלי מגוון ובריא מכל אבות המזון במהלך ההריון.
- אכלי פירות וירקות טריים או מבושלים בכל יום. שטפי היטב את הפירות והירקות לפני אכילתם.
- דאגי שהבשר והדגים שאת אוכלת מבושלים היטב.
- בדקי שמוצרי החלב שאת צורכת הם מפוסטרים.
- הימנעי מגבינות שמוחזקות במים (למשל בולגרית) כי בתוך המים יש חיידקים שנרצה להימנע מהם.
- הקפידי על שתייה מרובה של מים, שתי כ – 2-3 ליטר ביום (כן, גם בחורף!). קיים פוטנציאל להתייבשות, מה שיכול להוביל לצירים מוקדמים.
- במהלך ההריון כדאי לשים לב שאוכלים מספיק מזונות המכילים חלבונים וברזל – טחינה, ביצים עשויות היטב, שקדים, עדשים וכו'.
חשוב לדעת שבמהלך ההריון תפקוד מערכת החיסון נפגע, על מנת להבטיח שהגוף שלך לא ידחה את העובר. התוצאה היא עלייה בסבירות לזיהומים שעלולים לפגוע בך, בעובר שלך ולזרז את הלידה. על מנת להימנע מזיהומים כדאי להימנע מצריכה של:
מה כדאי לא לאכול בהריון?
- בשר לא מבושל: זה כולל בשרים מעושנים, נקניקים, סלמון מעושן, דגים נאים (כן, גם בסושי), סטייקים במידת עשייה שאינה WD, פירות ים שלא מבשלים אותם, ועוד.
לא רק מבשר לא מבושל כדאי להימנע: גם מביצים שאינן מבושלות דיין (כולל ביצת עין), ומזונות המכילים ביצים לא מבושלות (כמו רוטב הולנדז או קינוחים המכילים ביצים שלא עברו פיסטור). - חלב שאינו מפוסטר: חיידק הליסטריה, המסוכן באופן כללי ובפרט במהלך הריון, עלול לשכון במוצרי חלב שאינם מפוסטרים כמו גבינות כחולות. בהמשך להמלצה מלמעלה, גם גבינות המושרות במי מלח עלולות להכיל את החיידק ולכן יש להימנע מצריכתן.
- כדאי להפחית צריכה של: קפאין, ממתיקים מלאכותיים, אלכוהול, ומונוסודיום גלוטמט.
מילה על חשקים בהריון
החשקים והסלידות לרוב מגיעים כבר בתחילת ההריון. לעיתים נרגיש שמתעוררים חשקים למאכלים ספציפיים ומנגד נרגיש סלידות ממאכלים שרגע לפני ההריון ממש אהבנו.
אין עדות לקשר בין השתוקקות למחסור בחומרים תזונתיים. השתוקקות למזון וסלידה פתאומית מאוכל עשויה להיות קשורה להשפעות של הורמוני הריון, היכולים לשנות את האופן שבו מאכלים מסוימים טועמים ומריחים. אנחנו יודעות שזה לא קל אבל אל דאגה, בקרוב הכל יתאזן וגם תוכלי לחזור לאכול ביצת עין, סושי או כל דבר אחר שנפשך חושקת בו.
שיהיה בתאבון 🙂